2012. szeptember 28., péntek

A betakarítás szezonjával kapcsolatban

Na szóval itt van a termés betakarításának az ideje. Bárcsak lennének nagy úritökjeim, hogy azoknak a sarokba való feltornyozása lenne a problémám, ó be szép is volna, de nincsenek, hanem más van.

A répát felszedtem, mert egyrészt kezdett felmagzani, másrészt meg kellett a hely az eperpalántáknak. El is tettük homokba, csak sajnos kint hagytuk, és este megázott. Most bevonszolom a tető alá, azért nem olyan könnyű egy láda homok répával spékelve, de majd szólok a macskának, vagy valami, hogy segítsen.

A paradicsom már alighanem nem fog beérni, de legalább lesz sok zöldparadicsom csalamádénak. Na, azt nem én fogom eltenni, hanem anyám. A petrezselymet már betakarítottam, fél uzsonnás zacskónyi került, már bent van a mélyhűtőben, viszont egész nyáron abból főztem, megérte. Jövőre kell zeller is, azt idén elfelejtettem. A kelbimbó majd valamikor novemberben terem, már (kel)bimbózik.

A petrezselyem sziget az főnyeremény volt. Ez ugye metélőpetrezselyem, úgyhogy egész nyáron volt friss petrezselyemzöldem, és olyan illatos, olyan friss, hogy az ember szerelmes lett tőle rögtön. Idén mindenbe került, túrókrémbe, főzelékbe, levesbe, salátába, mindenbe. Ja, és pesztó is lett belőle, illatos. Természetesen adtam belőle boldog-boldogtalannak, de olyan ez, mint a szeretet, minél többet adtam, annál több lett belőle, mert két nap alatt újranőtt mindig a levágott rész. Most is van egy csomó, csak le kéne kaszálni és szétosztani a jelentkezők közt, de csak akkor, amikor jelzik, hogy most van sok idejük petrezselymet vágni apróra, mert tényleg marha sok van. Mélyhűtőben eláll.

Az igazi probléma a rukkola volt, levelet ugyanis nem igazán lehet tartósítani. Van ugye a pesztó gondolat, de az csak pár hétig bírja akkor is, ha fertőtlenített üvegbe teszem, és csak csíramentes kanállal engedek belenyúlni. Úgyhogy kitaláltam, hogy úgy járok el vele, mintha spenót lenne, leforrázom a leveleket, és apróra vágom, úgy teszem a mélyhűtőbe, és akkor időnként húzós ízű mártást csinálok belőle húsokra. Fokhagymázni nemigen kell már, csak legfeljebb felönteni egy kis tejszínnel, összeforralni.
Úgyhogy megyek is, úgyis lemerült a telep a laptopban. Leszedem a rukkolát, csak a felmagzottakat hagyom, hogy legyen jövőre is vetőanyag.

4 megjegyzés:

  1. Hogy kell csinálni??? Megírnád?A fodros petrezselyem mindig kihal nálam. Úritököm az van rengeteg!

    Kéknyuul

    VálaszTörlés
  2. Ez nem fodros, hanem sima metélőpetrezselyem. Hát az úgy volt, hogy fölástam egy részt a tarack közepén, beleszórtam egy zacskó teszkós magot, néha locsoltam, vártam, és akkor lett. Azóta nem csinálok vele semmit, ja, de, körülkerítettem téglával, hogy kint maradjon a tarack. Ahol meg nem nőtt ki a petrezselyem, oda ültettem virágot, úgyhogy ez a virágos-petrezselyemkertem :). Lehet, hogy a fodros az kényesebb valami. A betakarítás pedig konyhai ollóval történik, összefogok egy marékkal, és a föld fölött két centivel elvágom. Három nap múlva benövi a hiányt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Már megyek is a TESCO-ba. Biztos nem jó helyen vettem a magot. Egy szál nálam is kikelt, de egy centis még mindig.
      üdv
      Kéknyuul

      Törlés
  3. Azt figyeltem meg, hogy az aldis vetőmagokkal, növényekkel egytől egyig csúfos kudarcot vallottam, úgyhogy azokkal nem is próbálkozom tovább. De még az olyan triviák sem jöttek be, mint csodatölcsér, amihez kb. atomrobbanás kell, hogy kipusztuljon. A teszkóban viszont jóféle Garafarm vetőmagok vannak, abból minden kikelt. Jövőre viszont mindent saját magról keltetek, gyűjtöttem, mint mókus. Már csak azon izgulok, hogy nehogy hibridek legyenek, mert mire észbe kapok, eltelik a nyár, a kert meg még mindig sívó pusztaság.
    Én amúgy most azt fogom csinálni, hogy kértem a zöldségestől két deszka körtés ládát, azokat kibélelem nejlonnal, teszek beléjük földet, és azok lesznek a téli fűszerkertem. Lehet, hogy több is lesz a végén..., mármint láda.

    VálaszTörlés