2012. október 22., hétfő

A tuti túrógombóc receptje

Főztem túrógombócot, és akkora szupervumennek érzem magam azóta, hogy ihaj. Nyilván azért, mert mindenki ette, na ilyen se volt még, amióta család a család.

Tuti recept a következő:

Kell:
fél kiló tehéntúró
12 deka gríz
3 tojás sárgája
kicsi só
Összekever, pihentet 1-2 órát.

Aztán hozzá kell adni a három tojás fehérjét is habbá verve, vizes kézzel gombócokat kell formázni, és forró, enyhén sós vízben ki kell főzni. Amikor felugrik a víz tetejére, egy kicsit lehet még hagyni. Finom, könnyed, de konzisztens gombóc.

És most jön a csavar, hát mi a prézliben nem hiszünk. Úgyhogy durvára őrölt, pirított törökmogyoróban forgattam meg a kifőtt gombócokat. A mártás tejfölbe pedig porcukor helyett mézet kevert a Borcsi, úgy alkalmaztuk. Ez sem volt rossz ötlet, pedig csak azért csináltuk így, mert egyszerűbb volt mézet kanalazni, mint porcukrot darálni. Lusta vagyok, de szeretek jól élni.

Nem volt elég sajnos.

Főzzetek ti is túrógombócot így.

7 megjegyzés:

  1. Igen, szupervumen vagy (legközelebb sodorj hozzá vaníliasodót is) :-)

    VálaszTörlés
  2. Legközelebb kapsz :). Hétvégén randizunk túrógombóc fölött?

    VálaszTörlés
  3. Már megijedtem, hogy ez is olyan recept lesz (manapság nagy divat), hogy kell 3 tojás sárgája, a fehérjével meg kezdj, amit akarsz. Megnyugodtam, hogy az is kell hozzá, mert nálunk az ilyen fél-maradékok rendszerint kidobódnak előbb-utóbb. Amint eljutok a boltig, szerzek túrót, és kipróbálom! Már ezer éve akarok ilyet csinálni, de még sosem volt merszem hozzá. De majd most! :))) Köszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csodálkoztam, hogy milyen egyszerű dolog.
      Egyébként a kimaradt tojásfehérjék remekül bírják a fagyasztást, aztán ha egyszer összejön egy raklapnyi, akkor nekiállok, és csinálok belőle pavlovát, málnásat. Sose ettem még, de nincs rá jobb ötletem. Vagy karácsonyra habcsókot, de az nekem még sose száradt ki rendesen.

      Törlés
  4. megcsinaltam, csucs, ezer hala a receptert!:) jo,h irtad,h nem volt eleg, igy rogton duplaztam az adagot. es reszeltem bele citromhejet is, mmmmm. nalunk sem meno a prezlizes, igy piritott daralt mandulat kaptak a gombocok. afonyalekvarral es cukros tejfollel ettuk. megegyszer mmmmmmmm.:)
    nalam is van a fagyasztoban egy jo adag tojasfeherje, ha alkotsz valamit, amibe sok kell, feltetlenul tedd kozze!:)
    ja, es visszaterve a turogombocra, nekem is ez volt az elso, kellett hozza ez a recept es foleg ezzel a leirassal! nyalizas vege.:D

    VálaszTörlés