2015. március 23., hétfő

Közeledünk az aranykalászos vizsga felé (a helyzet fokozódik)

Nos, hogy ne maradjon az utolsó pillanatra, elkezdtem a google segítségével esténként szőrös disznóparéjt, kakaslábfüvet, ragadós galajt és mezei acatot nézegetni. Ezeket, és még másik 21 gyomnövényt kell felismerni a vizsgán az aranykalászos gazdának. Ha mázlim lesz, a csattanómaszlagot húzom, az jó nagy, biztos nem tévesztem el, vagy még jobb: a vadkendert, mert azt latinul is tudom.
Azt viszont már simán ki tudom számolni, hogy egy hektárra hány kilogramm vetőmagra van szükség tritikáléból, őszi káposztarepcéből vagy zabból, sőt azt is, hogy a siker érdekében mennyi ammónium-nitrátot, esetleg pétisót kell adagolni. Kérdezzetek nyugodtan.

7 megjegyzés:

  1. A gyomokat felismerem, de vetőmagot számolni egyáltalán nem tudok, irigykedek :) Aranykalászos gazda ammónium-nitrát, esetleg pétisó nélkül nem termel? elmehetsz még kiegészítő biogazdatanfolyamra is!

    VálaszTörlés
  2. nem termel, mert nem éri meg. A gázolaj ára se jön vissza anélkül, amivel felszántotta a földjét.
    Valamint itt azt tartják, hogy a biotermék az, amit éjjel permeteznek.

    VálaszTörlés
  3. 'Valamint itt azt tartják, hogy a biotermék az, amit éjjel permeteznek.'
    Ennél jobb megfogalmazást még nem láttam a magyar biotermesztésről. Minden szava igaz! :D

    VálaszTörlés
  4. és szerintem a népművelést is megkezdted, mert az olvasóid egy része, szintén ráguglizik ezekre a hülyenevű növényekre :D

    VálaszTörlés
  5. Én ezektől a földművelős posztjaidtól kaptam rá a blogodra, holott utálok és nem is tudok földet művelni, pedig lenne hol és lett volna kitől ellesni a mesterséget... Erre tessék, nálad meg kifejezetten érdekel, hogy hogy mennek ezek a dolgok.

    A bio érdekel azért még érdekel... Az éjjeli permetezést, ha sutba vágjuk, akkor mik erre a szabályok? Franciaországban állítólag a biotermesztés óriási körzetébe nem található gyár, de hogy ez mennyi km-t jelent és milyen gyárakat, azt nem tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írtam egy tök hosszú választ, erre elszállt a végén :(. Na, szóval a lényeg az volt, hogy én is így voltam ezzel, eleinte marhára nem érdekelt, de most már, ahogy egyre többet tudok, egyre jobban élvezem, amikor rájövök összefüggésekre. Most már egy intellektuális kaland, bár nem valószínű, hogy valaha is vállalom az anyagi felelősséget, hogy valóban elkezdjek gazdálkodni, mivel ebben a bizniszben azért iszonyat pénzek mozognak, tudom.
      Éppen ezért az itteni tanárok nem bohóckodnak bio módszerekkel, tudják, hogy a fajtától elvárt terméshozamot milyen talajon, milyen technológiával, milyen vegyszerek használatával, és ideális esetben milyen költséggel érik el. És még így is nagyon rizikós az egész, ugye ott az a fránya időjárás, meg ki tudja, mikor jönnek a sáskák meg a lemmingek, na jó, vicceltem, de mondjuk egy bármilyen invázió az simán előfordul. És még így is csak busás támogatás mellett nyereséges az üzlet. Szóval kemény meló ez kérem.

      Törlés
    2. De tudtommal ahhoz már a földnek sem szabad vegyszert látnia vagy 20 év óta, ezt nem tudom pontosan, de olyan nincs, hogy holnaptól biogazdálkodásba vonod a tegnap még repcét termelő területedet (a repcénél a technológia alapból megköveteli a vegyszereket). Szóval ha ellenőrzött minőséget akarsz enni, akkor a saját kis kertedet vond termelésbe, és ott legalább tudod, hogy mi került ki és mikor.

      Törlés