2016. szeptember 12., hétfő

Hogyan utáltassuk meg magunkat, a gyerekünket, és az egész családunkat tizedíziglen a gyerek tanárával rovatunkban ma

Negyedikes gyerek szülői értekezletén a frissen érkezett napközis tanár éppen azt taglalja, hogy ő márpedig fekete pontot ad minden esetben, ha hiányzik a felszerelés, és három fekete pont egy egyes, ami beleszámít a tanulmányi eredménybe.
Érzem, hogy megy föl a pumpa, vörösödik a fejem, az agyamat meg önti a szar elfele. Fölteszem a kezem, és jelzem, hogy elnézést, ez az, amit egyáltalán, semmilyen formában nem lehet. Ugyanis én újságíró vagyok, éppen oktatással foglalkozom, és pont megkérdeztem a minap a minisztériumot egy cikk kapcsán*, hogy mi a helyzet, és kezemben az állásfoglalásuk, hogy a magatartás- és szorgalomjegybe beszámíthatják, ha nincs ott a felszerelés, de a tantárgyi jegybe semmiképp. 
Ott, az egész osztály előtt. 
A tanító elkezdett szabadkozni, hogy ez nem is úgy van, mert ők ezt csak mondják a gyerekeknek, hogy komolyan vegyék a felszerelést. 
Ja, az más, ha csak hazudsz nekik, akkor semmi baj. 

*Jó, így olvasva látom, hogy tök nagyképűen hangzik, de higgyétek el, nekem ez a munkám, nem tehetek mást. 

13 megjegyzés:

  1. Javaslom, hogy iktass be az életedbe egy országjáró körutat, ahol elmondod mindezt minden osztályban - aztán egy következőt, ahol kupán csapsz mindenkit, aki nem értette meg (oké, kevés tanító marad majd az országban - azok viszont már legalább az alapokkal tisztában lesznek)

    VálaszTörlés
  2. Nekem nem hangzik nagyképűen. És hűha... egyrészt nagyon vagány voltál, le a kalappal. Másrészt pont ez a dolog volt az egyik, ami foglalkoztat mostanában, szóval köszi, most már tisztában leszek vele :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Ezt én is olvastam a neten és tuti én is feltettem volna a kezem. Amúgy is eleve "nyitott bicskával" megyek szülőire :D :D

    VálaszTörlés
  5. Én egyébként tök együttműködő vagyok, meg minden, mert az az elképzelésem az oktatásról, hogy a szülők és a tanárok együtt nevelnek a gyerekből embert, szóval együttműködés nélkül nem fog menni. Viszont, amikor a harmincéves tanító kiáll a szülők elé, akik 90 százaléka idősebb nála, és alighanem jórészt képzettebb is, és úgy beszél velünk, mintha a kilencéves pupikák ülnének vele szemben, valamint előadja, hogy behazudja a gyerekeknek a törvénytelenséget, hogy komolyan vegyék az énekórát, hát akkor szerintem nagyjából legyinteni lehet, hogy hülye vagy lányom, csak ezzel kiszolgáltatom a gyerekemet, vagy erőt demonstrálni, mint most. Remélem, megértette a dolog üzenetét.

    VálaszTörlés
  6. Ez itt a cikk: http://divany.hu/kolyok/2016/02/01/nincs_itt_a_tesicucc_egyes_lehet_ezt/
    lehet rá hivatkozni

    VálaszTörlés
  7. Az utóbbi időben érzem, hogy teljesen átmentem már vérmesterhesbe, elég egy rossz szó, és szemmel ölök, de szerintem nyugodtan kapja be minden pedagógus, aki így próbál sakkban tartani gyerekeket, te pedig faszacsaj vagy, hogy szót emeltél ez ellen! Grrrr.... nekem is elönti a szar az agyamat minden ilyentől. Csak nem biztos, hogy mindig merek is szólni - mondjuk az tiszta szerencse, hogy te most biztos lehettél az igazadban. Így dühösködni se kell, ha törvény van rá, nincs nagyon miről vitatkozni. :-P
    Szerintem egyébként nem utáltak meg tizedíziglen, csak elkönyveltek pattogós anyukának. :-D De neked az már úgyis mindegy, ha mindenhol SZMK-s vagy. :-D Nekem ezt folyamatosan tanulnom és gyakorolnom kell, de azért egyre jobban megy már, hogy sajnos bizonyos helyzetekben vagy érdekérvényesítünk, vagy szimpatikusak maradunk, van, hogy a kettő együtt nem megy... (Friss tapasztalás lakásügylet kapcsán. Mi jártunk jól, de csak mert Lacit szerencsére hangyafasznyit sem érdekli, hogy ki mit gondol róla, ha a saját vagy a gyerekek érdekeit kell képviselnie. Próbálom tanulni az asszertív kommunikációnak ezt az egészen tántoríthatatlan válfaját...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én erre bíztatok minden szülőt. Amúgy volt már tanító, akivel a legjobb barátnők lettünk, miután lezavartuk a csörtéinket (és gondosan megvártam, hogy ne tanítsa már Borcsit, nehogy azt higgye, nyalni akarok, azért barátkozom).

      Törlés
  8. (és igen, ez a kommentem végre átment, nem tudom mi volt a gond, de az utóbbi időben minden hozzád írt kommentemet elnyelte a blogmotor :-/ )

    VálaszTörlés
  9. Rákerestem a neten,és belinkeltem az osztályunk zárt csoportjába, hogy felszerelés hiánya miatt nem adhatnak egyest. Osztályfőnökünk reagált rá,hogy nem a felszerelés hiánya miatt kapnak,hanem az órai munkára...amit ugye alakíthatnak úgy,hogy a felszerelés hiánya miatt ne tudják a feladatokat elvégezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ez létező. De ha nem lehet a hiányzó füzet helyett papírra dolgozni, vagy nem nézheti a szomszéd könyvét, az egyértelmű áthágása a szabálynak, vagy ha nem kérhet kölcsön ecsetet, stb. Szóval ezek minimum vitás esetek, de semmiképp sem kell szó nélkül belenyugodni.

      Törlés
    2. Hát igen, ez létező. De ha nem lehet a hiányzó füzet helyett papírra dolgozni, vagy nem nézheti a szomszéd könyvét, az egyértelmű áthágása a szabálynak, vagy ha nem kérhet kölcsön ecsetet, stb. Szóval ezek minimum vitás esetek, de semmiképp sem kell szó nélkül belenyugodni.

      Törlés