2017. január 28., szombat

Lemmingek

Nem tudom nem észrevenni, hogy a családban betöltött funkciómat tekintve legfőképpen táplálékelőállító vagyok. Ákoson kívül minden nap itthon eszik az egész család (Ákosnak még be van fizetve a menza, mivel elsőben még napközis), én itthon dolgozom, a Pé szintén, Borcsi meg hazajár ebédelni, és hát én soha, de soha nem gondoltam, hogy három ember, plusz egy kicsi ilyen elképesztő mennyiségű kaját képes felfalni.

Ezt persze nem akkor veszem észre, amikor finnyázva tologatják a tányér egyik oldaláról a másikra a kaját, hanem akkor, amikor haza kell szállítani az alapanyagot.

Amióta bent lakunk a belvárosban, gyalog járok bevásárolni. Minden egyes nap. Egyszerűen azért, mert egynapi kajánál nem bírok egyszerre többet hazacipelni, így mindennap el kell menni beszerző körútra. Ismernek a piacon, és imádnak, szerintem jórészt én tartom el Körmöspálcás őstermelőit. Ha két kiló almát kérek, eleve két és fél kilót adnak, nem baj, legyintek, úgyis megesszük. Volt már olyan, hogy kértem 8 szelet karajt, 12 lett, maradhat? Persze. A tojásos ember meg eleve röhög, amikor egy dobozzal kérek, és már nyitja a másodikat, most mit bohóckodok, úgyis annyi szokott fogyni egy héten.

Pár havi anyázás után, meg mivel kezdtem úgy érezni, hogy kinyúlt a könyökízületem, vettem magamnak egy banyatankot, (mert a barátnőmet nemrég megajándékoztam eggyel, amikor kiesett alóluk az autó, és marhára irigyeltem őt, hogy neki van, nekem meg nincs), azóta magam után húzom a szajrét, így valamivel jobb. Nyugi, annak a tartalmát is mindennap felzabáljuk.

Napi két kiló gyümölcs a minimum. Aztán a kenyér-zsömle, meg az ebédnek való zöldség, hús, miegymás. Jó, tudom, a felét kidobom, de nem úúúgy, hogy a készételt a kukába küldöm, mert másnap már nem eszi meg senki, hanem amikor megpucolom a zöldséget, akkor a héja, meg amit nem lehet felhasználni belőle, ilyeneket, de hát ugye azt is haza kell hozni, mert a piacon csak nem állok neki batátát hámozni. (Tényleg van már magyar batáta!)

Hogy miért nem megyek inkább autóval, hetente egyszer az Aldiba? Jelzem, megyek. Ami pont arra elég, hogy legyen itthon gabonapehely, tej meg nutella, meg ilyen tartós cuccok. A napi frisset, hogy is mondjam, nem az Aldiból fogom beszerezni.

Aztán ott van a fazekak kérdése. Fél évvel ezelőttig képes voltam a nagyjából 15 éves, kétfős háztartásra optimalizált fazekakban főzni, mert úgysem ettek mennyiséget a gyerekek. Ma már igen, a régi fazekakat már elő sem veszem, mert úgysem tudok bennük eleget készíteni semmiből. Nekem nem az a kérdés, hogy mindennap főzök-e, mert persze, hogy főzök, hiszen azt esszük, amit én főzök. Hanem az a kérdés, hogy hányszor főzök egy nap?

Mondjuk így télen szenvedek, mint a kutya, hogy mit találjak ki már megint, pedig én a főzést tényleg intuícióból csinálom, nekem nem kell kötött recept, sem dekagrammok, csak alapanyag, bármi. A főzés nekem ihletett dolog, művészet. És tényleg nagyon-nagyon sokféle alapanyagot használok, vagyis konkrétan használnék, ha lenne.

Úgyhogy, ha vannak ötleteitek, akkor kommenteljétek ide, bár chia magot, avokádót meg ilyen hülyeségeket inkább ne. Maradjunk abban, hogy (ilyenkor télen) nem baj, ha messziről jön (mondjuk jobb, ha itt terem), de legyen etikus élelmiszer, ne vegye el az őslakosoktól a fő élelmüket, ne a drogkartell gazdagodjon rajta, és ne fenyegesse a kihalás a túlfogyasztás miatt. A többi jöhet.

Mindemellett még meg szeretném jegyezni, hogy a családunk normál testsúlyú, senki sem dagi (jó, én mindig küzdök, de azért daginak nem mondanám magam, a gyerekek izmos kis hurvinyekek, a Pének meg Brad Pitt teste van, mert sportos.

Lassan elkezdek Szent Menzához imádkozni, hogy mentsen meg, és nem lőnék nagyon mellé, mert hát ugye az ilyen szenteknél sosem tudni, hogy mire számítsunk tőlük, mindig érhet meglepetés (mint a menzán), mégis állati jól jön, ha időnként megsegítenek (és nem nekem kéne non-stop etetnem a lemmingrajt).

9 megjegyzés:

  1. https://static1.squarespace.com/static/57ea401815d5db35a6482940/t/57f786ded482e92a388b03ff/1475839762375/Eat+Delicious++28-day+meal+plan+&+cookbook.pdf
    Segít?
    Zsuzska

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. meg egyetek heti 2x babot, hogy ne legyetek demensek! én mindenbe teszek :) http://www.demencia-info.hu/friss-hirek/cikk/igy-etkezzen-hogy-szellemileg-friss-maradjon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aham! Szóval azért vagyunk ilyen okosak! :D. Ezt mintha a mi táplálkozásunkról írták volna, csak kihagyták a giga mennyiségű sajtot.

      Törlés
  4. hogyhogy a Pé otthonról dolgozik? legutóbb még ingázott :) vagy bejött a lámpás biznisz?

    VálaszTörlés